15 september, Kategori: Okategoriserade

Bulgarien! Vidin 15 september.

Efter att ha vinkat av poliserna på stranden vid Girla Mare fortsatte vi till Calafat som är sista möjligheten att klarera ut ur Rumänien. Som vanligt togs vi emot av fyra till synes sysslolösa poliser som genast började gräla sins emellan över våra papper. Det stod inte ”Original” på vår besättningslista. Vi bad att få två timmar på oss för att handla mat, vilket nådigt medgavs. Vi skulle ändå behöva vänta en och en halv timme på att våra papper skulle bli klara.
Vi cyklade in till centrum och åt lunch, jättegod stekt fisk med sallad, vitlökspotatis och stekta champinjoner. Öl och iste. Trettio kronor gick det på, totalt. Hur är det möjligt?
På serveringen satt en turist, stadens enda förutom oss. En fransman som cyklat från Lyon utan att ha blivit kollad av polisen en enda gång.

Sen handlade vi i ett stort och välsorterat snabbköp där ingenting saknades. Jag köpte bland annat tre paket 150 grams vakuumpackad rökt norsk fjordlax som pålägg. Vi handlade så mycket vi orkade bära av sådant som går att bunkra länge. Kvittot är fyrtio centimeter långt och slutar på motsvarande sextiofem kronor. Hur kan en liter starköl kosta 15 kr? Ett halvt kilo kaffe 7,50? En flaska Tokajer 7,50?
Det kändes skumt, minst sagt. Vi skämdes utan att kunna reda ut varför, ens för oss själva. Hur kan det vara så stor prisskillnad när Rumänien ingår i EU? Vi mindes hur vi betraktades som miljonärer när vi var i Vietnam, hur utanför och skuldmedvetna vi kände oss där.
Tvärs över Donau, fyra kilometer längre ner, klarerade vi in i Vidin, Bulgarien. Det gick på tjugo minuter, gränspolisen beklagade att de måste vara så noggranna på grund av flyktingkrisen. Vi fick lova att hålla oss på bulgariska sidan hela vägen till Silistra, där vi klarerar ut igen. Ellem ligger förtöjd utanpå en stor pråm, klockan åtta imorgon bitti måste vi ge oss av eftersom det kommer ett stort fartyg.
I Bulgarien heter valutan Leva och är värd 5 kr. Att äta ute är chockerande billigt här också. Priserna i affären lite högre än i Rumänien men fortfarande låga jämfört med hemma.

Det är sommar igen. Strålande sol, upp mot trettio grader varmt, svag bris. Vattnet i Donau är +24 C. Vi både tvättar oss och sköljer tvätten i Donau nu. Snart får vi väl börja koka Donauvatten till disken, det var längesen vi kunde tanka färskvatten.

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Ulla Olofsson den 16 september, 2015 kl 09:15

  Intressant att läsa om er resa. Fortsatt lycka på färden!

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 16 september, 2015 kl 07:22

  Tack Ulla! Hälsa alla från mig om du är med på nästa målarhelg! Och fortsatt lycka till du också!❤️

 3. Kommentar av Hans Klaive den 16 september, 2015 kl 09:25

  Vilken härlig reseberättelse, det känns som man är med i varje sluss och vid varje polisbesök.
  Svarta Havet nästa. Sen är den här otroliga delen av resan avklarad. Från Holland till Bulgarien rätt igenom Europa, jag trodde inte det var möjligt när jag hörde om detta första gången.

Kommenteringen är stängd.